30 Δεκ 2009

Νεοέλληνας

Δεκεμβρίου 29, 2009

Αν υπάρχει ένα δείγμα ανθρώπου που δεν έχει καμία σχέση με τους προγόνους του, αυτό είναι ο Έλληνας. Μεγαλωμένος από μικρός με την ιδεολογία του νεοέλληνα που του υπαγορεύει ότι “ο κόσμος είναι καλός και δεν χρειάζεται να αλλάξει” ή “ο κόσμος δεν είναι καλός αλλά δεν αλλάζει, οπότε ας βάλουμε τα χέρια στις τσέπες και ας δούμε λίγη τηλεόραση”, και σαν να μην έφτανε αυτό δεν αφήνεις και τα παιδιά σου να ακολουθήσουν άλλη γραμμή, γιατί είσαι τόσο σίγουρος ότι έχεις δίκιο που αδυνατείς να φανταστείς μία Ελλάδα χωρίς πολίτες σαν εσένα, αμέτοχους, θύματα του κάθε πολιτικού που είναι παραπάνω από σίγουρο πως θα εκμεταλλευτεί την απάθειά σου για να βαρύνει λίγο η τσέπη του.
Από την άλλη, επαναπαύεσαι στην ιδέα των σοφών και ακουστών σε όλον τον κόσμο προγόνων σου, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζεις τι πιστεύει ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, τι έκανε ο Περικλής και έμεινε στην ιστορία. Τι σου χρειάζονται εσένα αυτά; Εσύ έχεις το σπιτάκι σου, την οικογένειά σου, ίσως την δουλίτσα σου. Δεν είσαι βέβαια σίγουρος ότι θα τα έχεις για πάντα αλλά δεν σε απασχολεί και πολύ αυτό, αφού αναγνωρίζεις πως υπάρχουν και χειρότερα-αν και, σαν γνήσιο κακέκτυπο των προγόνων σου δεν κάνεις τίποτα για να γίνουν όλα τα μέλη της κοινωνίας ίσα.
Και το καλύτερο; Έχεις μνήμη που μπορεί να συγκρατήσει λιγότερα από όσα ένα παιδί σε ηλικία τριών ετών. Πάνω σε αυτό πατάει και ο καθε Λαζόπουλος-ο μέγας επαναστάτης, όπως θέλεις να τον σκέφτεσαι-και σε πείθει πως είσαι τώρα ήρεμος, αλλά κάποτε θα ξεσπάσεις. Ξέρεις όμως, πως δεν θα ξεσπάσεις ποτέ, γιατί είσαι ένας βολεμένος μικροαστός που επιδιώκει να γίνει όσα καταριέται.
Πασχίζεις για μία θέση στο δημόσιο, αλλά το μισείς και γι’ αυτό δεν αποδίδεις όταν την κατακτήσεις. Ή, το ακόμα καλύτερο, αραιά και που συμβαίνει βέβαια, φωνάζεις για αξιοκρατία, αλλά δεν το πιστεύεις και γι’ αυτό αφήνεις την φωνή σου να καλυφθεί από των άλλων. Θα ήταν καλό, λες, να υπάρχει αξιοκρατία για όλους εκτός από εσένα, γιατί φυσικά, όπως σου έμαθαν, τα δικά σου προβλήματα είναι πάντα τα μόνα σοβαρά, τα χειρότερα που θα μπορούσαν να συμβουν σε άνθρωπο, είσαι ένα θύμα δηλαδή της κατάστασης που εσύ συντηρείς. Επέτρεψέ μου να σε αποκαλέσω το χειρότερο είδος ανθρώπου, αν δηλαδή είσαι άνθρωπος. . .