20 Σεπ 2010

Θαύμα στην Καταιγίδα

Στις 14 Φεβρουαρίου 2007, σε ένα αγώνα για αλεξίπτωτα πλαγιάς στην Αυστραλία, Η Πολωνέζα Ewa Wiśnierska πετώντας με τη γερμανική ομάδα και ο Κινέζος Cieślewicz απορροφήθηκαν από σωρειτομελανία, με ταχύτητα ανάβασης20 μέτρα ανά δευτερόλεπτο (72χλμ/ώρα)και κάποιες στιγμές 40 μέτρα το δευτερόλεπτο(144χλμ/ώρα!!!) Ο Κινέζος πιλότος αλεξιπτώτου Ο Zhongpin πέθανε αφού είχε απορροφηθεί από το ίδιο σύστημα καταιγίδας και χτυπήθηκε από κεραυνό στα 5900 μέτρα. Το σώμα του βρέθηκε την επόμενη μέρα 15 χιλιόμετρα από την τελευταία γνωστή θέση του πριν από την είσοδό του στο νέφος.  Η Πολωνέζα Ewa Wiśnierska είχε χάσει τις αισθήσεις της λόγω υποξίας τις οποίες επανέκτησε ύστερα από 30 λεπτά με μία ώρα και όταν προσγειώθηκε ήταν ακόμα καλυμμένη με πάγο μετά τρεισήμισι ώρες πτήσης. 


Η υποξία είναι παθολογική κατάσταση κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα (γενικευμένη υποξία) ή ένα μέρος του, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης.
Η υποξία στην οποία υπάρχει ολική στέρηση οξυγόνου ονομάζεται ανοξία. Η υποξία είναι διαφορετική από την αποξαιμία. Η αποξαιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία η μερική πίεση του οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα είναι αφύσικα χαμηλή. Ένα συχνό λάθος είναι η χρήση του όρου υποξαιμία, η οποία σημαίνει την μειωμένη ποσότητα οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα. Είναι δυνατό να υπάρχει χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα(λόγω π.χ. αναιμίας) αλλά η πίεσή του να είναι υψηλή.
Γενικευμένη υποξία συμβαίνει σε υγιείς ανθρώπους όταν ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο όπου προκαλείται η ασθένεια του υψόμετρου, με πιθανές θανάσιμες επιπλοκές το πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψόμετρου, και το εγκεφαλικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου. Υποξία συμβαίνει επίσης σε υγιείς ανθρώπους όταν αυτοί εισπνεύσουν μείγματα αερίων με χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου, οι δύτες για παράδειγμα, ιδίως αυτοί που χρησιμοποιούν ρυθμιστή για την ποσότητα του οξυγόνου που λαμβάνουν. Η εκπαίδευση στο υψόμετρο εκμεταλλεύεται την ήπια υποξία που προκαλείται, για την μεγαλύτερη συγκέντρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα του αθλητή με αποτέλεσμα την υψηλότερη επίδοση αυτού.